La formaci贸 s鈥檈mmarca en les accions del projecte de cooperaci贸 Gesti贸 Sostenible Rural: Cap a la consolidaci贸 de Territoris Smart

Gerents i t猫cnics dels Grups d鈥橝cci贸 Local de Catalunya han participat en un curs de capacitaci贸 d鈥檃gents de canvi i transformaci贸 intencional per promoure processos de coparticipaci贸 en els seus respectius territoris que permetin trobar solucions conjuntes als reptes de sostenibilitat. Aquesta formaci贸, impartida a Olot (Garrotxa) per l鈥檈xpert en din脿miques de canvi i participaci贸 Eugenio Molin铆, forma part de les accions del projecte de cooperaci贸 Gesti贸 Sostenible Rural: Cap a la Consolidaci贸 de Territoris Intel路ligents.

La formaci贸, celebrada el passat dia 20 de mar莽 a la Fundaci贸 d鈥橢studis Superiors d鈥橭lot, va constar d鈥檜na primera part de caire conceptual, en qu猫 es van abordar aspectes vinculats a una nova concepci贸 de la gesti贸 del canvi, tant en sistemes definits i estructurats com una empresa com en sistemes difusos com un territori. Segons Molin铆, els m猫todes de gesti贸 emprats fins a la data s鈥檋an fonamentat en una concepci贸 racionalista, linears i jer脿rquica del canvi, sovint amb una intenci贸 m茅s o menys expl铆cita de manipulaci贸 de les persones. La transformaci贸 intencional, per contra, proposa desenvolupar una comprensi贸 de les organitzacions o dels territoris com un tot viu, amb m煤ltiples veus i a transformar les resist猫ncies en aliances i els conflictes en eines de suport. En aquest l铆nia, Molin铆 va donar algunes claus per a dissenyar i facilitar processos i reunions transformadores i d鈥檃lt impacte, orientades a la 鈥渢asca鈥. 鈥淐rear una cultura de treball en la qual cadasc煤 estigui al servei dels altres, i tots estiguin al servei de cada un鈥, va apuntar Molin铆.

La jornada es va completar amb una sessi贸 de benchmarking, en la qual els alumnes van participar com a observadors en la preparaci贸 d鈥檜na reuni贸 de co-participaci贸 entre el sector p煤blic i el sector empresarial de la Garrotxa per a constituir un nou organisme de gesti贸 de la Formaci贸 Professional no reglada de la comarca. Aquesta sessi贸, que se celebrava l鈥檈ndem脿 divendres, forma part del treball que desenvolupa la Garrotxa per avan莽ar, de forma col鈥aborativa, cap a la consolidaci贸 d鈥檜n territori sostenible que sumi intel鈥ig猫ncies.

En el marc del projecte Gesti贸 Sostenible Rural, est脿 previst que els grups d鈥檃cci贸 local inici茂n aquest 2014 processos de transformaci贸 intencional dins els seus territoris, promovent din脿miques de coparticipaci贸 que permetin dissenyar projectes col鈥aboratius per la sostenibilitat.

Logotip Arca

Gesti贸 sostenible rural Logo

Gustum. Alimentaci贸

Programa Odisseu

Departament d'Agricultura Generalitat de Catalunya

Consell Comarcal Terra Alta

Consell Comarcal Ribera d'Ebre

Seu electronica Tramits

Logo Diputaci贸 de Tarragona