Skip to content
Inici » Qui som?

Qui som?

Territori

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques actua a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, situades al sud de Catalunya, dins la regió de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una zona homogènia pel seu potencial de desenvolupament, situació socioeconòmica i perquè presenten en gran part superfícies protegides com espais d’interès natural.

Totes dues comarques presenten problemàtiques similars i, des de fa temps, treballen conjuntament en el desenvolupament de productes comuns en diferents àmbits, com en la promoció dels actius turístics.

Més de la meitat de la superfície és forestal, principalment coberta per matollars, pinedes esclarissades de pi blanc i terrenys erms. En destaquen també els cultius agrícoles, especialment els monoconreus d’olivera i de fruita dolça, i els mosaics agroforestals de vinya.

El pes dels sectors econòmics és diferent en les dues comarques. Mentre que a la Ribera d’Ebre, la indústria energètica predomina molt per sobre dels altres sectors i li confereix un tret diferencial respecte a altres comarques catalanes, a la Terra Alta són els sectors serveis i l’agrari els més destacats.

De forma genèrica, es tracta de territoris rurals poc poblats, a dia d’avui en regressió, i amb un índex d’envelliment força acusat. A més, la llunyania respecte els principals eixos de comunicació propicia l’aïllament geogràfic i dificulta la mobilitat respecte els centres de consum i proveïment de serveis i coneixement.

Estràtegia

L’estratègia del Consorci se centra a incrementar les oportunitats d’ocupació en el territori sota la premissa d’un desenvolupament rural sostenible basat en la innovació, l’esperit emprenedor, la diversificació de l’economia i la governança.

Per assolir aquest objectiu, s’han establert un seguit de línies d’actuació. En primer lloc, la promoció del talent, l’emprenedoria i la igualtat d’oportunitats. En aquest àmbit es posarà l’accent en els joves, les dones i els majors de 45 anys; en l’atracció de persones qualificades, i en la promoció de la formació professionalitzadora, entre d’altres.

Com a segon punt, per tal de fomentar l’activitat econòmica, l’empresa i l’ocupació, el Consorci proposa el recolzament a la transformació i comercialització de productes i serveis locals en els sectors agroalimentari, turístic i industrial. També es prioritzaran les empreses que fomentin la innovació tecnològica, la gestió empresarial, l’ús de recursos locals i la cooperació interempresarial.

En tercer lloc, es vol incidir en la valorització del patrimoni i de l’entorn natural i en la mitigació del canvi climàtic. Per això es donarà suport a les iniciatives que promoguin l’estalvi i l’eficiència energètica i a les actuacions destinades a la conservació i millora del patrimoni natural i cultural.

Per últim, el Consorci vol vetllar per millorar la governança, la cohesió social i l’equilibri territorial. En aquest sentit, es promourà la participació ciutadana conjuntament amb els agents socioeconòmics del territori per a l’execució i seguiment de l’estratègia de desenvolupament local.

Territori

Interessos de Cooperació

  • Impuls del Coworking i el teletreball a través de les TIC- continuïtat del projecte de cooperació #cowocatrural 
  • Foment de l’emprenedoria 
  • Millora de la gestió empresarial 
  • Retenció i atracció de professionals qualificats al territori. 
  • Promoció, elaboració, transformació i comercialització de productes i serveis del territori 
  • Foment de l’estalvi i eficiència energètica, l’ús d’energies renovables i la reducció dels GEH 
  • Conservació i millora del patrimoni natural i cultural 
  • Sensibilització d’infants i joves sobre els valors del territori (sostenibilitat, patrimoni, innovació, etc.)

Fitxa Resum de l’Estratègia de Desenvolupament Local del GAL

Àmbit territorial

Ribera d’Ebre: Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, la Palma d’Ebre, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol i Vinebre. 

Terra Alta: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.