Omet al contingut
Inici » Àmbit d’actuació territorial

Àmbit d’actuació territorial

CIS – Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques actua a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, situades al sud de Catalunya, dins la regió de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una zona homogènia pel seu potencial de desenvolupament, situació socioeconòmica i perquè presenten en gran part superfícies protegides com espais d’interès natural.

Totes dues comarques presenten problemàtiques similars i, des de fa temps, treballen conjuntament en el desenvolupament de productes comuns en diferents àmbits, com en la promoció dels actius turístics.

Més de la meitat de la superfície és forestal, principalment coberta per matollars, pinedes esclarissades de pi blanc i terrenys erms. En destaquen també els cultius agrícoles, especialment els monoconreus d’olivera i de fruita dolça, i els mosaics agroforestals de vinya.

El pes dels sectors econòmics és diferent en les dues comarques. Mentre que a la Ribera d’Ebre, la indústria energètica predomina molt per sobre dels altres sectors i li confereix un tret diferencial respecte a altres comarques catalanes, a la Terra Alta són els sectors serveis i l’agrari els més destacats.

De forma genèrica, es tracta de territoris rurals poc poblats, a dia d’avui en regressió, i amb un índex d’envelliment força acusat. A més, la llunyania respecte els principals eixos de comunicació propicia l’aïllament geogràfic i dificulta la mobilitat respecte els centres de consum i proveïment de serveis i coneixement.

Àmbit territorial

Ribera d’Ebre: Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, la Palma d’Ebre, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol i Vinebre. 

Terra Alta: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.