EL PROJECTE GUSTUM UP
El projecte “GUSTUM” neix de la mà de l’antic Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell l’any 2011. “GUSTUM” pretén posar en valor el producte agroalimentari local més enllà de la seva qualitat organolèptica, i vincular-lo al paisatge, l’economia, la cultura i les tradicions del territori.
En aquest sentit, la producció agroalimentària es vincula amb altres elements i activitats econòmiques del territori, com són la gastronomia-restauració i el paisatge-turisme. A més, els productes agroalimentaris locals esdevenen un element identitari, de manera que contribueixen no solament al manteniment de les economies locals, sinó també a la comprensió de la cultura i de la societat rural.
OBJECTIUS
“GUSTUM” pretén incentivar la creació d’activitat econòmica al territori a partir de la promoció i comercialització del producte agroalimentari local i de la sinergia amb altres sectors del territori, com el turisme, la gastronomia i el petit comerç.
El projecte es concreta amb els següents objectius específics:
- Identificar, donar a conèixer i valoritzar els productes i productors locals.
- Vincular el sector agroalimentari amb el turisme, la gastronomia i el petit comerç.
- Afavorir l’associacionisme en el sector.
- Facilitar eines als productors per promocionar i comercialitzar el seu producte.
PÚBLIC OBJECTIU
- Petits elaboradors de productes locals.
- Associacions de pagesos i/o elaboradors i cooperatives.
- Petites empreses elaboradores sempre que produeixin sota algun distintiu de qualitat alimentària.
- Restauradors, comerciants del territori i establiments de turisme rural.
- Comunitat educativa.
ACCIONS REALITZADES
Les accions desenvolupades sota el paraigua de “GUSTUM” es poden classificar en les categories següents:
Pedagogia a les escoles
La Cúpula Gustum és un projecte educatiu que dona a conèixer qui, com i on es produeixen els productes alimentaris que consumim diàriament i quin impacte té el seu consum amb les nostres tradicions, cultura i paisatge. Inclou tres recursos: un inflable semiesfèric a l’interior del qual es projecten vídeos en 360º, una maleta amb 6 jocs col·lectius i una guia didàctica.
Suport a iniciatives territorials col·lectives
Es donar suport a les iniciatives impulsades per col·lectius que tinguin un territori en comú i l’objectiu de promocionar el producte agroalimentari. Les acompanyem oferint-los suport tècnic i econòmic en assessoraments, formacions, disseny i impressió de material promocional, realització de pàgines web, etc. Les més rellevants han sigut:
- Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida: iniciativa promoguda pels “Cervesers de Lleida” per tal de promocionar la cervesa artesana produïda a la província de Lleida, generar visites als obradors participants i contribuir a la dinamització del territori. El projecte compta amb 7 microcerveseries adherides.
- Marca territorial Vall del Corb: acompanyament d’un grup de més de 60 persones, entres les quals s’hi troben productors, restauradors i artesans que treballen activament en un projecte comú per desenvolupar i promocionar la vall a través dels seus productes. La Vall del Corb és una zona demogràficament deprimida, que està a cavall de les comarques de l’Urgell, Conca de Barberà i Segarra i que té molt potencial turístic.
- Pa de ronyó: tres forns de pa de les Garrigues que elaboren pa de ronyó són dels pocs que queden que puguin oferir aquest producte tan tradicional d’aquesta zona.Ells han tingut l’interès d’agrupar-se per posar-lo en valor, promocionar-lo i preservar aquesta tradició.
- Mengem Garrigues: és una iniciativa que ha sortit en plena crisi sanitària i que està impulsada per 10 productors/es d’aquesta comarca. Tots ofereixen productes diferents, i s’han unit per oferir comandes conjuntes dels productes.
- ADV Ecològica de Ponent: compta amb més de 90 socis, els quals estan units, en un principi, per temes tècnics en referència a la producció ecològica. Tot i això, des de fa un temps que estan tractant aspectes més relacionats amb la comercialització i distribució dels seus productes.
Impuls d’accions de promoció del producte local
- “Aquí, vins catalans”: campanya promoguda amb l’objectiu d’augmentar la presència de vins catalans amb DO a les cartes dels restaurants de Catalunya i, alhora, reconèixer i promocionar els establiments que tenen a les seves cartes un alt percentatge d’aquests vins.
- Jornades gastronòmiques a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida: organització de quatre jornades gastronòmiques anuals a l’escola en les quals un cuiner de referència de cada comarca dissenyava i elaborava un menú amb productes del seu territori. Un productor local l’acompanyava i explicava els seus productes.
- Suport a productors locals: realització de guies de productors d’una comarca, donar accés i assessorament gratuït a Google My Business a 50 productors locals, elaboració de vídeo receptes, etc.
Accions amb col·laboració amb altres entitats
- Networking agroalimentari de les Garrigues: jornada per promoure l’establiment de sinergies i relacions comercials i de proximitat entre productors d’aquesta comarca i potencials compradors.
- Fòrum de l’Oli d’Oliva Verge Extra: és una iniciativa que neix d’un procés de concertació pública i privada en el sector de l’oli d’oliva, i que té l’objectiu de crear un espai de treball orientat a detectar necessitats i proposar mesures que afavoreixin la creació i la diversificació d’activitat econòmica i ocupació sostenible en aquest sector.
- Accions territorials: són les que du a terme cada grup d’acció local al seu territori en funció de les seves necessitats. Es realitzen cursos i tallers de cuina, jornades gastronòmiques, assistència a fires, etc.
RESULTATS
Els resultats amb més impacte són:
- 7.000 alumnes i 60 escoles per curs escolar visiten la Cúpula Gustum.
- 17 maletes de jocs col·lectius de la Cúpula Gustum.
- 70 restaurants adherits a la campanya “Aquí, vins catalans”.
- 34 empreses diagnosticades i assessorades en estratègies de màrqueting i vendes, gestió econòmic-financera i internacionalització.
- Més de 30 accions anuals arreu del territori català per promocionar el producte local.
- 50 productors donats d’alta a Google My Business.
RECURSOS GENERATS
Alguns dels recursos que ha generat “GUSTUM” són:
- Web corporativa del projecte: www.gustum.org
- Web de la “Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida”: www.cerveserslleida.com
- Web de la marca territorial Vall del Corb: www.valldelcorb.cat
- Web del pa de ronyó: www.paderonyo.cat
- Vídeo promocional de la Cúpula Gustum: https://vimeo.com/278285382
- 14 càpsules audiovisuals per ser projectades a la Cúpula Gustum
- 6 jocs col·lectius del projecte educatiu de la Cúpula Gustum
- Guia didàctica de la Cúpula Gustum
- Edició de diversos materials promocionals i divulgatius, disponibles a l’apartat de RECURSOS del web de Gustum.