Omet al contingut
Inici » El projecte ‘Ribera d’Ebre: la vall del coworking rural’ vol posicionar la comarca com un pol de teletreball rural

El projecte ‘Ribera d’Ebre: la vall del coworking rural’ vol posicionar la comarca com un pol de teletreball rural

Aquest dilluns, la Ribera d’Ebre ha donat tret de sortida a les activitats del CoworkFest, el primer festival de coworkings rurals de Catalunya en el qual s’han programat més de cinquanta activitats repartides per tot el territori català, quinze de les quals a la Ribera d’Ebre. Precisament, en el marc d’aquesta iniciativa, la seu del Consell Comarcal ha acollit la presentació del projecte ‘Ribera d’Ebre: la vall del coworking rural’ que vol sumar sinergies entre set espais de coworking de la comarca, quatre ja en funcionament (Riba-roja d’Ebre, Flix, Ascó i Móra d’Ebre) i tres més que es posaran em marxa abans d’acabar aquest 2022 (La Torre de l’Espanyol, Miravet i Móra la Nova). Així, els pròxims mesos la Ribera comptarà amb espais de coworking repartits per tota la comarca, seguint la vall que deixa el riu i que la vertebra de nord a sud.

El projecte té per objectiu establir sinèrgies conjuntes i una marca comuna lligada al projecte COWOCAT_RURAL. I és que la comarca de la Ribera d’Ebre va ser la primera de Catalunya en crear un espai de coworking a l’entorn rural l’any 2011 gràcies a l’impuls d’un espai d’aquest tipus a la població de Riba-roja d’Ebre. Des d’aquell moment, ara fa 11 anys, el coworking ha estat una de les accions de dinamització de l’entorn rural més potents. Des d’aquell moment, el coworking ha estat una de les línies de dinamització rural més potents de la comarca. La voluntat és que la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya agafi la comarca de la Ribera d’Ebre com a lloc de referència on recomanar o enviar professionals en diferents accions que fan de promoció del teletreball digital a Catalunya.

Es reactiva el CoEbreLab del Consell Comarcal
Al final de 2019, pocs mesos abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, el Consell de la Ribera d’Ebre va posar en marxa l’espai CoEbreLab Coworking a l’edifici de la seu comarcal, situat al carrer Sant Valentí, 32 de Móra d’Ebre. El projecte va nàixer amb la voluntat d’oferir un servei públic de teletreball a la ciutadania. Però amb el confinament i l’aturada de l’activitat, el projecte va quedar aturat durant més de dos anys. El juny passat, les instal·lacions van acollir activitats del ‘Catalunya Rural Hub’ 2022, una iniciativa impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la Mobile World Capital Barcelona amb l’objectiu d’atraure professionals de l’àmbit digital a zones poc poblades de Catalunya.

Ara bé, no ha estat fins a aquest mes de setembre que s’ha pogut impulsar l’obertura definitiva de l’espai de coworking. L’espai estarà obert tots els matins de dilluns a divendres de 9 a 14 h i dues tardes a la setmana: dimarts i dijous de 16 a 18.30 h. El servei està disponible sota demanada dels professionals amb reserva per correu electrònic, a un preu 1€/hora i amb serveis de sala de reunions, fibra òptica i deu taules de treball. Per a més informació i peticions els interessats es poden posar en contacte amb el coworking a través del correu telecentre@riberaebre.org.

Promoure l’activitat emprenedora
El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques lidera aquest projecte, que sorgí davant la possibilitat de transferir la pionera experiència en coworking en l’àmbit rural nascuda a Riba-roja d’Ebre (Zona Líquida) i davant la necessitat de promoure l’activitat emprenedora, vinculada a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Amb aquesta iniciativa es vol potenciar l’atracció i retenció de talent, a creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, i difondre els valors del coworking i del teletreball en els territoris que participen en el projecte.